Ankara Öğrenme Güçlüğü Tedavisi
Öğrenme güçlüğü tedavisi Ankara, yeni bilgilerin öğrenilmesi ve beyinde işlenmesi ile alakalı süreçlerin yeniden düzenlenmesi için yapılan tedavidir. Öğrenme yeteneği, insanları diğer pek çok canlıdan ayıran gelişmiş özelliklerden biridir. Bu yetenek; bilgilerin ve farklı yeteneklerin ileriki nesillere başarılı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Çocuklar, sürekli gelişen beyinleriyle yeni şeyler öğrenmeye ve deneyimlemeye oldukça müsaittirler. Bazen oyunlarla bazen çizgi filmlerle, bazen ise derslerle sürekli yeni şeyler öğrenirler. Böylece bilişsel yetenekleri, bilgi dağarcıklarıyla birlikte hızla gelişim gösterir. Ancak bazı olumsuz durumlar, öğrenme süreçlerinde çocuk için ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu sorunlar öğrenme güçlüğü veya özgül öğrenme güçlüğü olarak bilinirler. Aralarında en sık rastlanılanı disleksidir. Disleksi, ‘’zeka eksikliği’’ veya ‘’zeka geriliği’’ ile alakalı bir rahatsızlık değildir. Disleksisi olan çocuklar çoğu zaman ortalama bir zeka seviyesine sahiptirler. Bazı durumlarda ortalamadan daha yüksek veya düşük bir IQ puanına sahip olabilirler. Disleksili çocuklar; okuma, okuduğunu anlama, kendini ifade etme ve yazma konusunda zorluklar yaşayabilirler. Bu zorluklar çeşitli terapi uygulamaları, danışmanlık ve eğitim uygulamaları sayesinde aşılabilmektedir.
Yazımızın devamında ‘’Disleksi neden olur?’’, ‘’Disleksi nasıl geçer?’’, ‘’Çocuğumda disleksi olup olmadığını nasıl anlarım?’’ ve ‘’Disleksi tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara öğrenme güçlüğü tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’tan randevu alabilirsiniz.
Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme güçlüğü veya özgül öğrenme güçlüğü olarak bilinen durumlar, bireyin yeni şeyler öğrenmesini zorlaştıran bozukluklardır. Öğrenme güçlüğüne sahip olan çocuklar; matematiksel işlemler yapmakta, yazı yazmakta, okumakta ve okuduğunu anlamakta zorluklar çekebilirler. Bu yüzden bazı şeyleri yaşıtlarından daha geç öğrenebilir, buna bağlı olarak da okulda zorluk çekebilirler. Okulda yaşanan zorluklar ve ailenin bu zorluklara karşı verdiği tepkiler, bireyin psikolojisini ciddi ölçülerde etkileyebilir.
Öğrenme Güçlüğü Neden Olur?
Özgül öğrenme güçlüğünün nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Genetik etmenler.
- Gebelik sürecinde sigara ve/veya alkol kullanımı.
- Çevresel etmenler.
- Nörobiyolojik sorunlar.
- Beyin hasarı.
Bu gibi etmenler özgül öğrenme güçlüğüne yol açabilir. Özgül öğrenme güçlüğünün nedenleri tam olarak bilinmese de etkili bir strateji ile bu sorunla mücadele etmek ve bireyin özgül öğrenme güçlüğünden minimum şekilde etkilenmesini sağlamak mümkündür.
Disleksi Nedir?
Disleksi, okuma ve yazma ile ilgili süreçlerin olumsuz etkilendiği bir bozukluktur. Bu sorun genelde ilk okul yıllarında fark edilir. Disleksili birey, harfler ile ağızdan çıkan sesler arasında bağlantı kurmakta zorlanır. Bu da bireyin okuma, yazma, anlama ve kendini ifade etme süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Öğrenme bozukluklarının pek çok türü vardır. Bunların neredeyse tamamı bireyin, okul içi performansında düşüklüğe yol açabilirler. Buna bağlı olarak çocuk, kaygı bozuklukları gibi ikincil rahatsızlıklara sahip olabilir. Disleksiyi, nedenlerini ve belirtilerini anlamak, disleksili çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurmak için çok önemlidir. Bu yüzden öğrenme güçlüğü tedavisi ve özel olarak disleksi tedavisi sırasında ebeveynlere büyük bir görev düşmektedir.
Disleksi Neden Olur? Disleksi Nedenleri Nelerdir?
Disleksi nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Gebelik sürecinde yaşanan bazı olumsuz durumlar.
- Doğum sırasında yaşanan bazı olumsuz durumlar.
- Doğumdan sonraki gelişim süreçlerinde, bireyin gelişimini etkileyen olumsuz durumlar.
- Genetik ve çevresel faktörler.
Bunlar, disleksiye yol açabildiği bilinen faktörlerdir.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksi belirtileri, genelde okul çağında ebeveynlerin dikkatini çeker. Ancak okul çağından önce de geciken konuşma, konuşma bozuklukları ve sakarlık gibi belirtiler disleksiye işaret edebilir. Genel olarak öğrenme güçlüğü belirtileri veya disleksi belirtileri şu şekilde sıralanırlar:
- Akıcı olmayan okuma.
- Harfleri öğrenmede, tanımada ve birbirlerinden ayırmada zorluk çekmek.
- Hep belli kelimelerin kullanılması, kelime dağarcığının yaşa göre küçük olması.
- Yazının okunaksız olması.
- Matematiksel sembolleri, kavramları anlamada güçlük. Matematiksel işlemler sırasında zorluk yaşama.
- Yanlış, eksik, bozuk veya düzensiz cümleler yazmak.
- Görsel ve işitsel uyaranları tanımakta, algılamakta ve tepki vermekte gecikme, aksama.
- Çevredeki cisimlerin hacimlerini, hareketlerini ve yönlerini anlamakta güçlük çekme.
Disleksi belirtilerini bu şekilde özetlemek mümkündür. Yalnızca bu belirtilere bakarak disleksi tanısı koymak mümkün değildir. Kesin tanının sağlanabilmesi için bir uzmana danışmak gereklidir.
Disleksi Nasıl Geçer?
Disleksi, bireyin kendini tanıması, kendine özel öğrenme ve anlama süreçleri geliştirmesi ve böylece öğrenme zorluklarının üstesinden gelmesi ile geçer. Bahsettiğimiz süreç psikologlar gibi alanında uzman bireylerin, çocuğu yönlendirmeleri ile gerçekleşmektedir. Bu yönlendirmeler, psikoterapi, danışmanlık ve benzer önemli uygulamalar ile yapılabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre doğru zamanda özel eğitim ve profesyonel destek uygulamalarına katılan disleksili çocukların neredeyse %90’ı sorunsuz bir şekilde eğitim hayatlarını tamamlamaktadır.
Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öğrenme güçlüğü, herkeste farklı şekillerde ve şiddetlerde görülebilen bir durumdur. Esasen tıbbi bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden danışmanlık hizmetleri, psikoterapiler ve özel eğitim uygulamaları tedavi olarak düşünülmemelidir. Bu uygulamalarla yapılması planlanan şey, çocuğun kendine özel öğrenme alışkanlıkları kazanması ve böylece eğitim hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebilmesidir. Aile terapisi gibi uygulamalar sayesinde, ebeveynler de disleksi ve benzer öğrenme güçlükleri hakkında detaylı bilgi edinebilirler. Böylece çocuklarını, eğitim ve öğretim hayatları boyunca aktif bir şekilde destekleyebilirler.
Disleksi Büyünce Geçer Mi?
Disleksi, kendi kendine veya yaş aldıkça geçen bir durum değildir. Özverili bir çalışma ve mücadele süreci gerektirir. Bu yüzden disleksi teşhisi konulan çocukların, bir uzmanın desteği ile aktif olarak disleksi ile mücadele etmesi ve kendisi için yeni öğrenme stratejileri geliştirmesi gerekir. Yani disleksinin zamanla geçmesi beklenmemelidir.
Disleksi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Disleksi tedavisi, birey disleksi ile yaşamayı ve disleksiye rağmen, özel öğrenme stratejileri ile ideal bir eğitim yaşamına kavuşmayı öğrenene kadar devam eder.
Ankara Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Disleksi, genel itibariyle bir hastalık değildir. Bu yüzden teorik olarak bir tedaviden bahsedilemez. Disleksi, bireyin baş etmesini öğrenmesi gerektiği bir sorundur. Uzman desteği ile de bu mücadeleyi oldukça başarılı bir şekilde sürdürebilir. Disleksi ‘’tedavisi’’ sırasında uzman, danışanını, yaşına uygun iletişim yolları ile bilgilendirir, onun öğrenme sürecini değerlendirir ve tamamen ona özel yeni öğrenme stratejileri geliştirir. Böylece birey, disleksi ile yaşam boyu mücadele edebilme yetisi kazanır.
Ankara Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Fiyatları 2025
Ankara öğrenme güçlüğü tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara disleksi tedavisi fiyatları hakkında kapsamlı bilgi için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.