Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Ankara

Psikoterapi uygulamalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun en önemli sebebi, terapilerin çok daha belli kitlelere yönelik olmaları için özelleştirilmesidir. Böylece terapiler çok daha isabetli, başarılı ve etkili bir yapı kazanmaktadır. Oyun terapisi de belli bir yaş grubu için özel olarak geliştirilmiş, modern bir terapi uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde çocuklar; kendilerini, yaşadıkları sorunları, duygu ve düşüncelerini çok daha rahat bir şekilde ifade edebilirler. Terapiyi gerçekleştiren uzman, çocukla çok daha sağlıklı bir iletişim yolu kurmuş olur. Böylece psikolojik rahatsızlıklar analiz edilebilir, rahatsızlıkların nedenleri belirlenebilir ve bu rahatsızlıkların üstesinden gelmek için özel uygulamalara başvurulabilir.

Oyunlar, belli bir yaş grubundaki çocuklar için kendilerini ifade etmenin en rahat ve doğal yollarıdır. Bu yollar, çocuk rahatsız edilmeden, eğlenceli bir şekilde terapist tarafından kullanılır. Böylece çocuk ile terapist arasında özel bir iletişim yolu kurulmuş olur. Terapist bu yolu kullanarak çocuk ile sağlıklı ve etkili bir iletişim kurar. Yazımızın devamında ‘’Oyun terapisi nasıl yapılır?’’, ‘’Oyun terapisinin faydaları ve avantajları nelerdir?’’, ‘’Oyun terapisi kimler için uygundur?’’ ve ‘’Oyun terapisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Ankara oyun terapisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’tan randevu alabilirsiniz.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, çocuklara yönelik, oldukça gelişmiş ve modern bir psikoterapi uygulamasıdır. Bu uygulamada terapist, özel oyuncaklar kullanılır. Bahsettiğimiz oyuncaklarla, çocuğun kendisini rahat bir şekilde ifade edebileceği oyunlar kurar. Çocuğun bu oyunlarla olan etkileşimini, tepkilerini ve benzer dönütleri analiz eder. Böylece çocuğun sahip olabileceği psikolojik zorluklar tespit edilir. Aynı yol kullanılarak bu psikolojik zorluklarla mücadele edilir.

Oyun Terapisi Neden Yapılır? Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?

Oyun terapisi, çocuğun psikolojik durumunu ve çeşitli zihinsel süreçlerini analiz etmek için kullanılır. Böylece çocuğun sahip olabileceği psikolojik zorluklar tespit edilir. Bu zorlukların yenilmesine yönelik özel çalışmalar yürütülür. Bu terapinin oyuncaklarla ve oyunlarla gerçekleşmesinin sebebi, çocukla çok daha sağlıklı ve verimli bir iletişim kurabilmektir.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Oyun terapisi şu gibi durumlarda tercih edilebilir:

  • Özgül fobiler.
  • Yaygın kaygı bozukluğu.
  • Dürtüsellik.
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu.
  • Sosyal kaygı.
  • İçe kapanıklık.
  • Güven sorunları.
  • İstismar.
  • Travma sonrası stres bozukluğu.
  • Davranış bozuklukları.
  • Öğrenme güçlüğü.
  • Aile içi sorunlar.

Saydıklarımız ve daha pek çok durumda oyun terapisine başvurmak mümkündür.

Oyun Terapisinin Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisinin faydaları ve avantajları şunlardır:

  • Çocuklar oyun terapisi sayesinde çok daha sağlıklı bir iletişim becerisine sahip olurlar.
  • Kendilerini etkin ve rahat bir şekilde ifade edebilirler.
  • Korkularını ve kaygılarını yenebilirler.
  • Sorunlarıyla nasıl mücadele edebileceklerini öğrenir, bu yolları kendilerine özel bir şekilde geliştirirler.
  • Oyun terapisi sayesinde elde edilen kazanımlar kalıcıdır. Birey tüm yaşamı boyunca bu kazanımların etkisini taşımaya devam eder.
  • Çocuklar çok daha sağlıklı bir özgüvene sahip olurlar. Kendilerini tanır ve sorumluluklarının farkına varırlar.

Oyun terapisinin faydalarını bu şekilde özetlemek mümkündür.

Oyun Terapisi Kimler İçin Uygundur?

Oyun terapisi en sık 2 ila 13 yaşları arasında olan çocuklarda tercih edilmektedir. Bu yaş aralığında bulunan çocuklar, oyun terapisi sayesinde terapistle çok daha rahat bir şekilde iletişim kurabilmektedir. Böylece olası psikolojik zorluklar daha verimli bir şekilde tespit edilebilir ve tedaviye yönelik çalışmalar hız kazanabilir.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Oyun terapisi, büyük ölçüde, çocuğun kişiliğine, sahip olabileceği psikolojik zorluklara ve benzer durumlara bağlıdır. Bu yüzden oyun terapisinin ne kadar süreceği konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Terapist, ilk görüşmenin veya birkaç seansın ardından gerek duyulan tahmini görüşme sayısını aile ile paylaşabilir.

Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

Oyun terapisinin nasıl yapılacağı, çocuğun ihtiyaçları ve şikayetleri doğrultusunda şekillenir. Terapinin gerçekleşeceği alan, olabilecek en iyi şekilde seçilmelidir. Böylece çocuk çok daha rahat olabilir ve dikkati dağılmadan seansa devam edebilir. Oyun terapisi sırasında terapist, oyuncaklar ve eşyalar kullanarak özel oyunlar kurar. ‘’Rol yapma oyunları’’ gibi tekniklerle çocuğun kendisini ve çevresindeki olayları ifade etmesi kolaylaşır. Çocuğun tüm bu olaylarla ve oyunlarla olan etkileşimi dikkatle analiz edilir. Terapist, yine aynı oyunları kullanarak sorunları ve zorlukları çözüme kavuşturur. Oyun terapisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Ankara Oyun Terapisi Fiyatları 2022

Ankara oyun terapisi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Konu hakkında kapsamlı bilgi için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.