Çocuk ve Ergen Terapisi Ankara
Çocuk ve ergen terapisi Ankara, çocuk ve ergenlik dönemine ilişkin psikolojik sorunların değerlendirilmesi ve bu sorunların, bireyin yetişkinlik yaşamını etkilemeyecek şekilde çözüme kavuşturulması için yapılır. Çocukluk ve ergenlik döneminde, birey çok hızlı bir gelişim süreci içerisindedir. Bu gelişim yalnızca fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da gerçekleşir. Bu süreçte yaşanan olaylar, hormonal değişimler ve beynin gelişimi ile ilgili durumlar; bazı psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Pek çok psikolojik sorun, kendisini çocukluk ve ergenlik döneminde gösterir. Bunun, saydıklarımız haricindeki nedenleri arasında gelecek stresi, okul içerisinde yaşanan olaylar, bireyin yaşıtlarıyla olan olumsuz etkileşimleri gibi faktörler de yer almaktadır. Bu gibi durumlarda alanında uzman bir psikologdan destek ve danışmanlık hizmeti almak çok önemlidir.
Çocuk ve ergen terapisi olarak bilinen uygulamalar, bireylerin çok daha sağlıklı ve işlevsel bir psikolojiye sahip olabilmeleri için yapılır. Çünkü bu çağlarda görülen psikolojik problemler, tedavi edilmediklerinde etkilerini yetişkinlik çağlarında da gösterebilirler. Bu da bireyin okul ve aile yaşamının yanı sıra ilerideki iş hayatını ve ilişkilerini de olumsuz etkileyebilir. Çocuk ve ergen terapisi sırasında başvurulan uygulamalar, bireyin düşünceleri, davranışları ve duyguları hakkında farkındalık kazanmasını sağlar. Böylece kişi düşünceleri, davranışları ve duyguları yönetebilir, düzenleyebilir. Yazımızın devamında ‘’Çocuk terapisi nedir? Ergen Terapisi nedir?’’, ‘’Çocuklarda ve ergenlerde tercih edilen psikoterapi uygulamaları hangileridir?’’ ve ‘’Çocuk ve ergen terapisinin faydaları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Ankara ergen ve çocuk terapisi hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Çocuk ve Ergen Terapisi Nedir?
Çocuk ve ergen terapisi, olası psikolojik sorunların ve bunların yol açtığı olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için tercih edilen uygulamalardır. Bu uygulamalar, bireyin yaşadığı zorluklara göre çeşitlilik gösterebilirler. Terapist, uygulamaların detaylarını tamamen kişinin ihtiyaçlarına göre özel olarak planlar. Böylece elde edilen kazanımlar çok daha başarılı ve kalıcı bir yapıda olur. Çocuk ve ergen terapisinin pek çok faydası vardır. Bireyin iletişim yeteneklerinin kuvvetlenmesi, kendisini tanıması ve problemlerle mücadele etmek için sağlıklı yollar keşfetmesi bunlardan yalnızca bazılarıdır.
Çocuk ve Ergen Terapisi İle Yetişkin Terapisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çocuk ve ergen terapisi ile yetişkin terapisi arasında bazı farklar vardır. Bu farklar çoğu zaman bireylerle kurulan iletişimin detayları sebebiyle meydana gelirler. Çocuklar ve ergenler, onlara yöneltilen sorular veya tavsiyeler konusunda çok daha hassas bir yapıya sahiptirler. Bazen bu soruları cevaplamaktan çekinebilir, bazı tavsiyeleri yanlış anlayabilirler. Bu yüzden belli bir yaş grubu ile yapılan terapilerde terapist, iletişim yollarına çok daha özen gösterir. Hatta daha küçük yaşlardaki çocuklarla iletişim kurabilmek için oyunlar ve çeşitli oyuncaklar kullanabilir.
Çocuk ve Ergenlerde Hangi Durumlarda Terapi Gerekebilir?
Çocuk ve ergenlerde şu gibi durumlarda psikoterapi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir:
- Yaygın kaygı bozukluğu.
- Sınav stresi veya gelecek kaygısı.
- Öğrenme güçlükleri.
- Travma sonrası stres bozukluğu.
- Sözel, fiziksel veya cinsel istismar.
- Aile içi sorunlar.
- Özgüven problemleri.
- Özgül fobiler.
- Sosyal fobi veya sosyal kaygı bozukluğu.
- Duygu ve davranış bozuklukları.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite.
- Öfke problemleri.
- Dürtüsellik.
Bu gibi durumlarda çocuk ve ergen terapisine başvurulabilir.
Çocuk ve Ergen Terapisi Neden Önemlidir?
Belli yaşlarda elde edilen tecrübeler ve yaşanan sorunlar, bireyin kişiliğinin bir parçası haline gelebilirler. Bu tecrübeler olumsuz özelliklere sahipse bireyin davranış, duygu ve düşünce kalıplarını ciddi ölçülerde etkileyebilirler. Elbette bu etkiler bireyin okul hayatında, sosyal yaşamında ve iş hayatında da görülmeye devam eder. Çocuk ve ergen terapisi ile amaçlanan şey, bireyin sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmesini ve dünyayı çok daha sağlıklı bir şekilde yorumlayabilmesini sağlamaktır. Böylece bahsettiğimiz deneyimlere ve sorunlara bağlı sahip olunan ikincil olumsuz durumlar, bireyin hayatını etkilemeyi bırakırlar.
Çocuk ve Ergenlerde Tercih Edilen Psikoterapi Uygulamaları Hangileridir?
Çocuklarda ve ergenlerde tercih edilebilen psikoterapi uygulamaları şunlardır:
- Oyun terapisi.
- Bilişsel davranışçı terapi.
- Narrative terapi.
- Şema terapi.
- Aile terapisi.
- EMDR terapi.
Bunlara ek olarak psikolojik danışmanlık ve çeşitli özel uygulamalar da tercih edilebilir.
Çocuk ve Ergen Terapisi Ne Kadar Sürer?
Çocuk ve ergen terapisi seans sayısı, terapinin hangi uygulama ile yapıldığına ve bireyin deneyimlediği psikolojik sorunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu seanslar genellikle 40-60 dakika kadar sürer, bireyin eğitim yaşamına uygun olarak tarihlendirilir ve haftada bir defa olacak şekilde gerçekleştirilirler.
Çocuk ve Ergen Terapisi Nasıl Yapılır?
Çocuk ve ergen terapisi, büyük ölçüde kişinin deneyimlediği olumsuzluklara ve ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanır. Bu süreçte terapist, birey ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurar. Bireyi, ailesini ve çevresini tanımaya çalışır. Daha sonra ise bireyin yaşadığı zorluklara yönelik özel bir psikoterapi uygulaması seçer. Terapi, bu uygulama çerçevesinde gerçekleşir ve bireyin ihtiyacı devam ettiği sürece terapi de devam edebilir. Bu uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan EMDR Terapi, Narrative Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi gibi uygulamaları inceleyebilirsiniz.
Ankara Çocuk ve Ergen Terapisi Fiyatları 2025
Ankara çocuk ve ergen terapisi fiyatları, terapi uygulamasının türüne ve detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Konu hakkında kapsamlı bilgi için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.