Bireysel Terapi

Bireysel Terapi Ankara

Bireysel terapi, davranış değişikliğini kolaylaştırarak yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen terapist ve danışan arasında güven ilişkisiyle oluşan terapotik süreçtir. Terapi sürecinde danışanlar kendileriyle ve kaçındıkları erteledikleri sorunlarla yüzleşme fırsatı bulurlar. Yalnız bu tecrübeyle atılması gereken adımları içerir. Kişinin değiştirmek istediği davranış yada rahatsızlıklar terapi sürecindeki teknikler ile daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bireysel Psikoterapi

Yetişkinlerle ve ergenlerle yapılan terapiler bireysel olarak planlanmaktadır. Terapi çeşitleri arasında en yaygın olanıdır. Danışan terapisti ile birebir olarak süreci yürütür. Bu terapide amacı, terapist ile danışan beraber belirler. Bu amaçlar kişiden kişiye değişebilir ama başlıca şu şekilde sıralanabilir ;

  • Psikolojik bozukluklardan kurtulmak için ( Panik atak, depresyon, takıntılar vb. )
  • Stres ve sorunlarla baş edebilme gücünü arttırmak için
  • Hayatı derinden etkileyebilecek önemli kararları sağlıklı verebilmek için
  • Eş, aile, ilişki veya diğer bireylerle olan ilişkileri düzenleyebilmek için
  • Duygusal zorlukların üstesinden gelebilmek için
  • Bireyin kendi ile ilgili farkındalıklarını ve özgüvenini arttırmak için
  • Davranış ve tutum değişikliği için

Terapinin etkililiğini inceleyen araştırmalar yukarıda yazılan amaçların ve benzer amaçların terapide gerçekleştirildiği ve psikopatolojik durumlarda patolojilerin azalıp, semptomların (hastalık belirtileri) ortadan kalktığını rapor etmişlerdir.

Bireysel psikoterapinin en çok tercih edilen çalışma tarzı olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi, bireylerin bazen kendi aile üyelerine hatta en yakın dostlarına bile paylaşamadığı durumlarının olmasıdır. Bireysel terapide hastanın özeli yalnızca terapist ile danışan arasında kalmaktadır. Bireysel seanslar danışanın ihtiyacı ve isteği doğrultusunda çift – aile terapisi olarak da devam edebilir. Buna benzer olarak Çift – aile terapilerindeki üyelerle de ihtiyaç doğrultusunda zaman zaman bireysel seanslar yapılabilir, bunların aile içerisinde paylaşılması bireyin kararı doğrultusunda verilir. Birey paylaşılmasını istemediği takdirde diğer aile üyeleriyle paylaşılmaz. Çiftlerin veya ailelerin beraber olduğu seanslarda paylaşılanlar doğal olarak bütün üyeler tarafından bilinir. Bu nedenlerle bireysel terapi daha fazla talep görmektedir.

Psikodinamik psikoterapi yaklaşımı, bireylerin ilişki sistemlerine ek olarak daha derin içsel çatışmalarla ilgilenmesinden dolayı bu yaklaşımda bireysel terapi daha çok tercih edilir.

Bireysel Terapide Psikoterapist Nasıl Seçilir?

En az beden sağlığı kadar psikolojik sağlıkta oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle bütün terapi hizmetlerinde tercih edilecek uzman iyice araştırılıp, tanınmalı hatta süreçle ilgili görüşülüp bilgi alınması süreç için oldukça sağlıklı olacaktır. Böylelikle aklınızda oluşan soruların cevabını almış ve gerginliğinizi biraz daha hafifletmiş olabilirsiniz.

Şu soruları kendinize sorabilir ve cevaplarınız doğrultusunda sürece başlayabilirsiniz

  • Terapist ile görüştüğünüzde kendinizi güvende ve rahat hissettiniz mi?
  • Terapistin almış olduğu psikoterapi eğitimi size yeterli geldi mi?
  • Terapistin uzmanlık alanı sizin terapi amacınızla uyumlu mu?
  • Terapistin ağırlıklı çalışma alanları sizin sorunlarınız uyumlu mu?
  • Terapistin talep ettiği ücretle sizin bütçeniz uyumlu mu?

Ankara Bireysel Terapi Ne kadar Sürer?

Psikoterapi seansları genellikle 50 dakika gibi bir süre alır. Sıklığı ise psikoterapi ekollerine göre farklılık gösterir ama genelde haftada bir seans en çok tercih edilen seans aralığıdır. Klasik psikanalizde haftada 3 ile 4 seans önerilir. Psikodinamik psikoterapilerde danışanın ihtiyacına göre değişmekle haftada bir veya iki seans önerilir. Bilişsel davranışçı yaklaşımlar, hümansitik yaklaşımlar, sistemik yaklaşımlar ve çözüm odaklı yaklaşımlarda da yine danışanın ihtiyacı doğrultusunda değişmekle genelde haftada bir seans önermektedir. Klasik psikanaliz göre diğer yaklaşımlarda seans aralığı daha esnek planlanabilmektedir.

Sürecin toplam süresi yine yaklaşıma göre değişmektedir. 10-15 seans süren kısa terapiler de vardır, çok daha detaylı çalışıp yıllarca süren terapilerde vardır. Terapi sürecinin uzun olması daha derinlikli çalışıldığı anlamına gelir ve problemlerin tekrar etme olasılığını azaltır. Tabi ki bunlarda hastanın ihtiyacı ve terapistin yaklaşımı ile değişmektedir.