Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Ankara

Her insan, ‘’takıntı’’ olarak ifade edilen bazı düşüncelere ve davranışlara sahip olabilir. Bunlar çoğu zaman alışkanlıklardan ayrılmayan ve kişinin kararlılığıyla vazgeçilebilen, ertelenebilen davranışlardır. Ancak bazı kişilerde, bahsettiğimiz takıntılar, alışkanlıklardan ayrılıp çok daha güçlü ve kapsamlı bir boyut kazanabilirler. Obsesyon olarak isimlendirilen bu takıntı veya saplantılar, bireyin düşünceleri ve davranışları üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptirler. Obsesyonlar, genel olarak bireyin engel olamadığı, kaygı ve korku verici, tekrar eden düşünceler şeklinde kendilerini gösterirler. Birey bu engellenmeyen düşünceler sebebiyle yoğun bir endişe hissine sahip olabilir. Bahsettiğimiz endişelerden anlık olarak da olsa kurtulabilmek için bazı tekrar eden davranışlara yani kompulsiyonlara sahip olabilir. Kompulsiyonlar, ‘’zorlantı’’ olarak da bilinen tekrar eden ‘’ritüellerdir’’. Mesela temizlik obsesyonu (takıntısı) olan bir kişi, ne zaman bir yüzeye dokunsa ellerini yıkamaya yönelik engellenemez bir hisse sahip olabilir. Bu verdiğimiz örnekte bireyin aklından geçen ‘’Dokunduğum yer kirli miydi acaba? Kesin hastalık kapacağım.’’ gibi düşünceler obsesyon, ellerini tekrar tekrar yıkaması ve dokunduğu bölgeyi temizlemesi ise kompulsiyondur. Bahsettiğimiz durumların kişide görülmesine sebep olan rahatsızlık ise obsesif kompulsif bozukluktur.

Obsesif kompulsif bozukluk, pek çok türü olan ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu tedavi işlemi çoğu zaman psikoterapi uygulamalarıyla ve medikal tedavilerle yapılır. Bu yazımızda ‘’Obsesyon nedir? Obsesyon ne demek?’’, ‘’Kompulsiyon nedir? Kompulsiyon ne demek?’’ ve ‘’Obsesif kompulsif bozukluk nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi hakkında kapsamlı bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz. Bizi arayarak merak ettiğiniz konuları, alanında uzman isimlerden biri olan Uzman Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? OKB Ne Demek?

Obsesif kompulsif bozukluk, en sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir. OKB’si olan bireyler, bazı saplantılı düşüncelere ve bu düşüncelerin verdiği kaygıdan kurtulmak için yapılan, tekrar eden davranışlara sahiptirler. Bahsi geçen saplantılı düşünceler, kendilerini batıl inançlar, temizlik takıntısı ve düzen takıntısı gibi şekillerde belli edebilirler. Bireyler bu takıntıların yol açtığı endişeden ve korkudan kurtulmak için, onlara anlık rahatlama sağlayan bazı alışkanlıklara, ‘’ritüellere’’ veya zorlantılara sahip olabilirler. Tekrar eden düşünceler obsesyon (takıntı), tekrarlayan davranışlar kompulsiyon (zorlantı) ve bunların birlikte görüldüğü kaygı bozukluğu ise obsesif kompulsif bozukluk olarak isimlendirilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

OKB’li kişilerde görülen saplantılar arasında en yaygınları şunlardır:

  • Temizlik obsesyonu.
  • Düzen obsesyonu.
  • Kontrol obsesyonu.
  • Renk obsesyonu.
  • Şüphe obsesyonu.
  • Uğursuz sayı obsesyonu.
  • Batıl inanç obsesyonu.

Bunlar, en sık görülen obsesyonlardan yalnızca bazılarıdır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir:

  • Genetik faktörler, ailevi yatkınlık.
  • Gelişimsel faktörler, çevresel faktörler.
  • Beyinde yer alan kimyasal ve nöral sistemlerde bozukluk.
  • İstismar veya benzeri travmatik olaylar.

Bunlar, obsesif kompulsif bozukluğa yol açabildiği düşünülen etmenlerdir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, sahip olunan obsesyona göre değişiklik gösterebilir. En sık rastlanılan obsesyonlar üzerinden değerlendirildiğinde, OKB belirtileri şunlardır:

  • Yaşam alanındaki her eşyanın düzeni ile yakından ilgilenmek. Bir mobilyanın veya eşyanın yeri değiştirildiğinde duygusal tepkiler vermek.
  • Bir duayı veya kişi için anlam ifade eden bir tekerlemeyi sürekli olarak tekrarlamak.
  • Bulaşma obsesyonu veya temizlik obsesyonu olan bireylerin; yüzeylere veya kişilere temas etmekten korkmaları. Temas ettikleri takdirde ellerini yıkama ihtiyacı duymaları.
  • Uyumadan veya evden çıkmadan önce pencereleri, kapıyı, ocağı, ütüyü vs. defalarca kontrol etme ihtiyacı.
  • Mikrop kapmaktan, hastalık bulaşmasından ve kirlenmekten aşırı derecede korkmak.
  • Sürekli temizlik ve düzenleme yapmayı istemek.

Bu gibi belirtiler OKB hastalarında yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Ancak yalnızca bu belirtilerden birkaçına bakarak OKB teşhisi koymak mümkün değildir. Bu teşhis ancak konu üzerine uzman profesyoneller tarafından konulabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi sırasında ilaç uygulamalarına ve psikoterapilere başvurulur. Bu iki uygulama tek başlarına tercih edilebileceği gibi birlikte de kullanılabilirler. Bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları, obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu gibi terapiler, bireyin davranışları, düşünceleri ve duyguları arasındaki bağın anlaşılmasını sağlamakla birlikte nasıl ayrı tutulacağı konusunda da yardımcı olurlar. Böylece birey, çok daha sağlıklı düşünce, duygu ve davranış kalıpları geliştirebilir.

Ankara Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Fiyatları 2022

Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara OKB tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.