Panik Bozukluk Tedavisi

Panik Bozukluk Tedavisi Ankara

İnsanlar, hayatta kalmalarını ve tehlikelerden kaçınmalarını sağlayan çok önemli zihinsel mekanizmalara sahiptirler. Bu mekanizmalar, dış dünyadan alınan uyaranların beynin çeşitli bölgelerinde yorumlanması sayesinde çalışırlar. Alınan uyaranlar, beyinde analiz edildiğinde, tehlikeli bir şey tespit edildiyse birey endişe ve korku hissi duymaya başlar. Bu sayede bahsettiğimiz uyaranlardan kaçınır ve başarılı bir şekilde yaşamını sürdürmeye devam eder. Ancak bazı durumlarda kişiler, ortada gerçek bir tehlike olmadan da aşırı kaygı ve korku hissi duyabilirler. Hayatlarının tehlikede olduğuna inanabilir, şiddetli bir dehşet duygusuna kapılabilirler. Bu durum genelde panik bozukluk hastalarında görülen panik ataklar sırasında ortaya çıkar.

Panik bozukluk, bireyin gündelik yaşamını olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler, panik atak olarak da bilinen yoğun korku ve endişe nöbetleri deneyimlerler. Panik atak geçirmedikleri zamanlarda ise hayatlarını, panik atak geçirmelerine sebep olabilecek şeylerden uzak kalmaya çalışarak geçirirler. Bu da bireyi hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak daha da yıpratır. Panik bozukluk, çeşitli psikoterapi uygulamaları ve medikal tedavilerle tamamen ortadan kaldırılabilen bir rahatsızlıktır. Bunun mümkün olabilmesi için gerektiği durumlarda profesyonel destek almaktan çekinilmemelidir. Bu yazımızda ‘’Panik ataklar ne kadar sürer?’’, ‘’Panik ataklar nasıl geçer?’’, ‘’Panik bozukluk nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Panik ataklar nasıl önlenir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Ankara panik bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. Bizi arayarak merak ettiğiniz konuları, alanında uzman isimlerden biri olan Uzman Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluk, bireyin zaman zaman yoğun korku ve endişe atakları yaşamasına sebep olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu yoğun korku ve endişe atakları, panik atak olarak bilinmektedir. Bireyler, panik ataklar sırasında kalp krizi geçireceklerinden veya felç kalacaklarından korkabilirler. Vücutlarında ortaya çıkan bazı fizyolojik belirtiler, bireylerin korkularını besleyebilir. Genelde 10 ila 30 dakika kadar süren bu ataklar, aniden ortaya çıkabilirler. Panik bozukluğu olan bireyler, gündelik yaşamlarında, panik ataklarını tetikleyebilecek olası senaryolardan veya durumlardan uzak kalmaya çalışırlar. Mesela evden çıkmayı istemeyebilir, sinema ve alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda bulunmaktan korkabilir, şehirler arası seyahat yapmayı reddedebilirler. Yani panik bozukluk, yalnızca panik ataklar sırasında değil, ataklardan sonra da kişinin hayatını olumsuz etkilemeye devam eder.

Panik Bozukluk Neden Ortaya Çıkar? Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Panik bozukluk nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Genetik faktörler, ailevi yatkınlık.
  • Psikolojik travmalar.
  • Kronik bir rahatsızlığa sahip olduğunu öğrenmek.
  • Yakın birini kaybetmek veya yakın birinin hayati tehlike atlatması.
  • Kişinin hayati bir tehlike atlatması.
  • Beyinde yer alan çeşitli kimyasal ve biyolojik süreçlerin olması gerekenden farklı işlemesi.

Tüm bunlar, bireylerin panik bozukluk rahatsızlığına sahip olmasına yol açabilen etmenlerdir.

Panik Bozukluk Kimlerde Görülür?

Panik bozukluk, herkeste ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genelde daha kaygılı bir yapıya sahip olan bireylerde görülmektedir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık karşılaşılabilir. Çoğu zaman 20 ila 29 yaşları arasında kendini gösterse de her yaştan bireyde görülmesi mümkündür.

Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik bozukluk sebebiyle ortaya çıkan panik atak belirtileri şunlardır:

  • Yoğun bir korku ve kaygı hissi.
  • Kalp krizi geçirmekten, felç kalmaktan korkmak.
  • Nefes alışverişinde hızlanma.
  • Baş dönmesi.
  • Bazı uzuvlarda karıncalanma, iğnelenme ve uyuşma hissi.
  • Avuç içlerinde terleme.
  • Dikkat dağınıklığı.
  • Göğüs ağrısı.
  • Nefes darlığı.
  • Ağız kuruluğu.

Bu hisler aniden başlar, genelde de 10 dakika ila yarım saat içerisinde son bulurlar. Ancak panik atak belirtilerinin 1 saat kadar sürmesi de mümkündür.

Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik bozukluk tedavisinde tercih edilen iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki ilaçlı tedavi veya medikal tedavidir. Diğeri ise psikoterapi uygulamalarıyla yapılır. Bunlar birlikte veya yalnız başlarına uygulanabilirler. Panik bozukluk hastaları, çeşitli nefes egzersizleri, bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları ve danışmanlık hizmeti ile çok daha sağlıklı bir gündelik yaşama sahip olabilirler. Panik bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Ankara Panik Bozukluk Tedavisi Fiyatları 2022

Ankara panik bozukluk tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Ankara panik atak tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.