Narrative Terapi Ankara

Narrative Terapi Ankara

Gündelik yaşamımızda, aile hayatımızda ve iş ortamımızda yaşadığımız sorunları içselleştirebilir ve zaman içerisinde kişiliğimizin bir parçası haline getirebiliriz. Bu içselleştirme, bahsettiğimiz sorunları fark etmemizi zorlaştırır. Bu sorunların içselleşmesi ve kabullenilmesiyle birlikte birey, farklı olumsuz deneyimler yaşamaya başlar. Sorunları, kendi hayatının dışında veya anormal şeyler olarak görmeyen birey, bu sorunları tespit etmekte ve çözmekte zorlanır. Bu da bahsi geçen sorunların ve sorunların yol açtığı olumsuz etkilerin devamlılık göstermesine yol açar.

Öyküsel terapi olarak da bilinen narrative terapi sayesinde, bireyin sorunlarını ve rahatsızlıklarını dışsallaştırması mümkün hale gelir. Böylece birey, bu sorunların farkına varabilir, sorunlar sebebiyle ortaya çıkan davranış ve düşünce kalıplarını tespit edebilir. En nihayetinde ise tüm bunları değiştirmek adına çaba gösterebilir. Narrative terapi, günümüzde oldukça yaygın bir biçimde kullanılan psikoterapi uygulamalarından biridir. Yazımızın devamında ‘’Narrative terapi nedir?, ‘’Narrative terapi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Hangi durumlarda narrative terapiye başvurulur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Ankara narrative terapi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; merak ettiğiniz konuları Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

Narrative Terapi Nedir?

Narrative terapi, kişinin, yaşadığı zorlukları tespit etmesini, bu zorlukları öyküleştirmesini ve bu sayede zorlukların üstesinden gelmesini sağlayan modern bir psikoterapi uygulamasıdır. Narrative terapinin asıl amacı, bireyin, yaşadığı problemleri kendisinden ayırmasını sağlamaktır. Yani içselleştirilmiş problemler, anılar, travmalar ve benzer olumsuz durumlar, çeşitli uygulamalar ile dışsallaştırılır. Böylece birey bu durumlara daha tarafsız bir şekilde bakabilir. Onları tanıyabilir ve onların kendi hayatındaki olumsuz etkilerine bilinçli bir şekilde son verebilir.

Narrative Terapi Neden Yapılır?

Kişinin yaşadığı olaylar, zaman içerisinde yalnızca o kişiye özel öykülere ve hikayelere dönüşürler. Bu öyküler, kişi için anlam kazandıkça kişiliğin bir parçası haline gelirler. Bireyin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını şekillendirirler. Birey, bu olayları yani hikayeleri içselleştirir. Kendisinin bir parçası olarak görmeye başlar. Bu yüzden onların yol açtığı sorunlara dışarıdan bakamaz, onları tespit edemez ve değiştirmeye çabalayamaz. Öyküsel terapi, bireyin bu öykülerin farkına varması, bu öyküleri terapistle paylaşması ve bu öykülerin olumsuz etkilerini sonlandırması için yapılır.

Narrative Terapi  Teknikleri Nelerdir?

Narrative Terapi  teknikleri arasında şunlar yer alır:

  • Dışsallaştırma Uygulamaları: Dışsallaştırma uygulamaları, daha önce bahsetmiş olduğumuz içselleştirilmiş problemleri, bireyin kişiliğinden koparmak için yapılır. Böylece birey, bu problemleri kişiliğinin bir parçası olarak değil de aşılması gereken zorluklar olarak görmeye başlar. Bu sorunları kendinden bağımsız olarak tanımlar ve onları aşmak için terapistin de yardımıyla akılcı çözüm yolları geliştirir.
  • Yeniden Yazma: Yeniden yazma işlemi, bireyin sahip olduğu olumsuz öykülerin değil de bunlara alternatif olarak bulunan, ancak çok göz önünde bulunmayan öykülerin öne çıkarılmasıdır. Bireyler yalnızca olumsuz ve kötü olaylar sonucu karakterlerini şekillendiren öykülere sahip olmazlar. İyi ve mutlu tecrübeler de bireyin öyküleri haline gelebilirler. Yeniden yazma işlemi ile yapılan şey, bu olumlu öykülerin, olumsuz öykülerle yer değiştirmesini sağlamaktır.
  • Başarısızlık Konuşmaları: Başarısızlık konuşmaları, bireyin kendi istekleriyle başkalarının ondan beklentilerini ayırabilmesi için yapılır. Toplumun, ailenin ve çevrenin beklentileri değerlendirilir. Bunlara bağlı ortaya çıkan başarısızlıklar ve sorunlar tespit edilir. Böylece birey, kendisini ve isteklerini daha iyi tanıyabilir.
  • Dış Şahit Uygulaması: Bireyin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlar sebebiyle sahip olduğu hikayeleri kişiseldir. Ancak bahsettiğimiz sorunlar bireyi tanımlamazlar yani ‘’Sorun kişi değildir, sorun yalnızca sorundur.’’ ve bu sorun karşısında elde edilen tüm kazanımlar dış dünya tarafından tanınmalıdır. Böylece olumlu bir hikaye inşa edilmesi çok daha kolay, bireyin sürece olan inancı ve kararlılığı çok daha sağlam olacaktır. Bu prensip doğrultusunda terapi seanslarına, sürece destek olabilecek ve eşlik edebilecek bireyler davet edilir.

Bu gibi teknikler narrative sırasında sıkça kullanılırlar.

Narrative Terapi Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?

Narrative terapi şu gibi durumlarda tercih edilebilir:

  • Psikolojik travmalar ve travma sonrası stres bozukluğu.
  • Sosyal kaygı.
  • Dışlanma.
  • Evlilik sorunları.
  • Terk edilme korkusu.
  • Başarısızlık korkusu.
  • Kaygı sorunları.
  • Zararlı alışkanlıklar.

Bu gibi durumlarda öyküsel terapiye başvurulabilir.

Narrative Terapi Nasıl Yapılır?

Narrative terapinin detayları, bireyin ihtiyaçları ve hikayeleri doğrultusunda şekillenir. Bu yüzden net bir gidişattan söz etmek mümkün değildir. Daha önce bahsetmiş olduğumuz öyküsel terapi teknikleri, seanslar sırasında aktif olarak ve akılcı bir şekilde kullanılırlar. Terapinin ne kadar devam edeceği kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Narrative terapi hakkında daha detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Ankara Narrative Terapi Fiyatları 2022

Ankara narrative terapi fiyatları, terapinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara narrative terapi fiyatları hakkında kapsamlı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.