Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Ankara
İnsan bedeni, çevresinde olan bitenleri algılamasını sağlayan pek çok duyu organına sahiptir. Bu duyu organları, dışarıdan alınan uyaranları toplar, bu uyaranlar beyinde işlenir ve böylece birey dış dünya ile bağlantısını korur. Bahsettiğimiz süreç, uyanık olduğumuz her an bilinçsiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Bazı insanlar, dış çevreden alınan uyaranlara karşı çok daha hassas bir yapıya sahiptirler. Bu uyaranların her birine ayrı ayrı dikkat kesilebilir ve bunu yaparken de asıl işlerinden veya görevlerinden uzaklaşabilirler. Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı olarak bilinen bu durum, bazı durumlarda hiperaktiviteyle de birlikte görülebilmektedir. Hiperaktivite, pek çok kişinin de bildiği gibi aşırı hareketlilikle, ‘’yerinde duramama’’ ile ve acelecilikle karakterize olan bir rahatsızlıktır. Bahsettiğimiz durumlar genel olarak Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak isimlendirilirler. Genelde çocukluk döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlık, bireyin yetişkinlik yaşamında da devam edebilmektedir. DEHB hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde bireyin iş, okul ve sosyal yaşamını olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, günümüzde çeşitli psikoterapi uygulamaları ve medikal uygulamalarla tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Dikkat eksikliği neden olur?’’, ‘’Dikkat dağınıklığı nasıl geçer?’’ ve ‘’Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Ankara dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi hakkında kapsamlı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. Bizi arayarak merak ettiğiniz konuları, alanında uzman isimlerden biri olan Uzman Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireyler, dikkatlerini herhangi bir şey üzerinde yoğunlaştırmakta zorlanırlar. Dikkatlerini kaybedebilir ve başka bir şey düşünmeye veya başka bir şeyle ilgilenmeye başlayabilirler. Hiperaktivite ile birlikte bu kişiler oldukça hareketli, aceleci ve bazen agresif bir yapıya sahip olabilirler. Bu rahatsızlık genelde çocukluk çağlarında görülür, tedavi edilmediği takdirde yetişkinlikte de devam edebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; bireyin gündelik yaşamını, sosyal ilişkilerini, okul ve iş performansını ciddi ölçülerde etkileyebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Neden Olur?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yol açabilen nedenler şunlardır:
- Kalıtımsal faktörler, yani ailevi yatkınlık.
- Beynin kimyasal ve nöral yapısı ile ilgili problemler.
- Gelişimi ilgilendiren çevresel faktörler.
- Kafaya alınan darbeler, baş travmaları.
- Erken veya zorlu doğum.
Bahsettiğimiz faktörlerin DEHB oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri, genel olarak iki grup altında incelenirler.
Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği belirtileri şunlardır:
- Dikkatini belli bir konuya verememe.
- Sosyal etkileşimler sırasında karşıdaki kişiyi uzun süre dinleyememe, dikkatin kayması. Çocuklarda, öğretmeni dinlerken dikkatin kayması ve başka bir şeyler düşünme şeklinde de kendini gösterebilir.
- Ödev veya iş yaparken, başka bir şeyle ilgilenmeye başlama veya düşüncelere dalma.
- Dikkat gerektiren bazı sorumluluklardan kaçınmak.
- Unutkanlık.
- Plan ve organizasyon yapmakta zorluk.
- Gündüz düşleri.
Dikkat eksikliği belirtileri genel olarak bu şekilde sıralanabilir.
Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?
Hiperaktivite belirtileri şunlardır:
- Yerinde duramama.
- Dürtüsellik.
- Çabuk sinirlenme.
- Düşünmeden hareket etme.
- Dinlenme sırasında bile ellerin veya ayakların hareket halinde olması.
Hiperaktivite belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri, şiddet ve yoğunluk bakımından kişiden kişiye değişebilirler. Yalnızca belirtilere bakarak teşhis koymak mümkün değildir. Çocuk psikiyatristleri ve psikologların muayene, gözlem ve ilgili testler ile (MOXO dikkat testi gibi ), teşhis konabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sadece çocuğun akademik başarısını olumsuz etkilemez, zamanında tedavi edilmediğinde toplum sağlığı ve güvenliği içinde bir risk oluşturmaktadır. Dürtüsellik olarak tanımlanan belirtiler bazı çocuklarda ileri formlarda olabilmektedir. Dürtüsellik geç ergenlik ve yetişkinlik yaşlarda bireylerin suça dönük antisosyal kişiliklerinin zeminini oluştururlar. Bu nedenle aileler tarafından bu konunun ihmal edilmemesi son derece önelidir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan iki genel yaklaşım vardır. Çocuk psikiyatrisi tarafından ilaç tedavisi düzenlenir ve çocuk psikoloğu tarafından test ve psikoterapisi düzenlenir. Genelde tamamlayıcı olabilmeleri için birlikte kullanılırlar. Psikoterapi uygulamaları, aile terapisi olarak da gerçekleşebilmektedir. Böylece ebeveynler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda bilgi edinebilirler. Çocuklarıyla nasıl bir iletişim kurmaları gerektiğini öğrenebilir, tedavi süreçlerinde çocuklarını aktif bir şekilde destekleyebilirler. Yetişkin bireyler içinse yine aile terapileri veya bireysel terapiler tercih edilebilir. Bu terapiler sayesinde bireyler, dikkatlerini nasıl yöneteceklerini öğrenebilirler.
Ankara Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Fiyatları
Ankara dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Bizi arayarak merak ettiğiniz konuları, alanında uzman isimlerden biri olan Uzman Klinik Psikolog Suphi Tunç’a danışabilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.